MI AZ A DENTÁLHIGIÉNIA?

A dentálhigiénia része az általános testi higiénének. A rendszeres fogmosás, fogköztisztító kefe, fogselyem, szájöblítő használata elengedhetetlen alapfeltétele a jó szájhigiénia kialakításában. A fogászati rendelőben ide tartozik a dentálhigiénia tanácsadás, a megfelelő fogköztisztító kefék méretének bemérése, kiválasztása, a fogkövek eltávolítása professzionális eszközzel, polírozás és a fogfehérítés.

Miért van szükség jó dentálhigiénia kialakítására?

A fog felszínén idővel különböző eredetű lerakódások keletkeznek (étkezések, folyadékfogyasztás, dohányzás). Ezek a lepedékek rátapadnak a fogak felszínére és elszínezik azt, majd baktériumok telepednek meg benne. A nyálból folyamatosan ásványi anyagok vállnak ki, a lepedék elmeszesedik, így fogkő keletkezik belőle. A fogkő fogszuvasodást okozhat és ínygyulladást. Az ínygyulladás első jele a fogmosáskor jelentkező fogínyvérzés, majd a később egyre gyulladtabb és fájdalmasabb íny. Ha nem foglalkozunk vele időben a gyulladás tovább terjedhet a fogágyra, így a fog körüli csontot is bontja. emiatt a csont visszahúzódik, a fogak jobban kiemelkednek a szájüregbe, a fognyakak szabaddá válnak. A fogak hidegre fokozottan érzékennyé válnak, illetve a fokozott csont lebomlás miatt a fogak meglazulnak. A lepedék még eltávolítható, de a fogkövet már csak fogorvos tudja professzionális eszközökkel.

Hogyan zajlik a dentálhigiénia kezelés?

Először egy fogászati állapotfelmérést végzünk, ahol kitérünk a páciens étkezési szokásaira és fogmosási technikájára is.
Amennyiben indokolt, akkor fogkő-eltávolítást végzünk, majd átpolírozzuk a fogfelszíneket.