Miért fontos a fogpótlás?

A fogaknak számos feladatuk van, mint a rágás, hangképzésben is szerepet játszanak, valamint az arc harmóniájának fenntartásában is. Már egy fog hiánya is esztétikai és biológiai problémák kialakulásához vezethet, hiszen megbomlik ezáltal a fogazat egysége, ami a rágóerő egyenetlen eloszlásához és túlterhelésekhez vezethet.

Lehetséges okai a fogelvesztésnek:

 • Sérülés-trauma
 • Fogszuvasodás
 • Fogágybetegség

FOGPÓTLÁSOK TÍPUSAI

Kivehető fogpótlások

részleges fogpótlások , teljes kivehető pótlások

Fix vagy rögzített fogpótlások

korona, híd, gyökércsapos fogmű, implantátum

FIX (rögzített) FOGPÓTLÁSOK

Az előzetesen elkészített fogon rögzül, beborítja a fog koronai részét, visszaadva a fog eredeti esztétikus formáját.

Anyaga lehet:

 • teljes porcelán-kerámia borítókorona
 • cirkonium-oxid boritókorona
 • teljes fém borítókorona
 • leplezett fém borítókorona- fémkerámia

Olyan rögzített pótlás, mely a hiányt pótló műfogakat hordozva a foghiányt határoló fogakon rögzül. A híd pillérei a meglévő fogak, melyeket előzetes preparálás után a pótlás elhorgonyzására használunk fel ragasztással. A pilléreket fedhetjük koronával ( beborítva a fog koronai részét), de kevesebb foganyag felhasználásával csak a rágófelszíneken betétek formájában is rögzülhet.

Anyaga szerint készülhet:

 • Fémkerámia
 • Fémmentes- Cirkonium-oxid

Olyan fogpótlás amely a gyökércsatornába vezetett csap segítségével rögzül, pótolja a korona hiányzó részeit. Ezt a pótlást akkor alkalmazzuk, amikor a fog már gyökérkezelt, a koronai része nagyon destruált, így  állítjuk helyre a fog koronai részét, ami a korona vagy híd elhorgonyzására szolgál majd.

Anyaga szerint készülhet a csap:

 • fémből- laboratóriumban készül, előzetesen levett lenyomat alapján.
 • szénszállal megerősített műanyagból
 • üvegszálas csap

KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK

Kivehető protézis, melyet teljes fogatlanság esetén alkalmazunk. Pótolja a fogakat, az ínyt és ha van akkor az állcsontgerinc defektusokat is. Esztétikus, teljesen egyénre szabottan, a páciens igényei szerint készül, a laboratórium és a fogorvos által. A műfogsor nyálkahártya csont alapzaton támaszkodik, melynek helyben tartását a vákuum hatás, az arcizmok, a rágónyomás, valamint a ventill hatás tartja pontos illeszkedésben a páciens száj anatómiájával. A fogsor alapanyaga speciális műanyag (akrilát), mely könnyen alkalmazható fémallergia esetén.

Ezen fogpótlásnak már a nevében is benne van, hogy részleges, ez azt jelenti, hogy még van elég megtartható fog, de fix pótlás már nem készíthető ezen fogakra. Ebben az esetben készíthető ez a pótlás fajta, ahol a meglévő fogak  alkalmasak a pótlás elhorgonyzására, így csak részben műfogsor. A pótlás elhorgonyozható fémkapcsok vagy műanyag kapcsok segítségével is.

A kombinált kifejezés arra utal, hogy a pótlás áll egy rögzített, fix  és egy kivehető részből. A fix rész az előzetesen preparált fogakra ragasztott híd, mely finommechanikai rögzítő elemekkel kapcsolódik a kivehető részhez. Akkor készül ez a pótlás forma, mikor a pácienseknek még van elég foga, de már híd pótlás nem készíthető rájuk, így kombinálni kell a két fogpótlási formát.

A teljes lemezes pótlás egy speciális formája, ahol a műfogsor 2 implantátum segítségével rögzül. Ebben az estben előzetesen implantációra kerül sor, majd az implantátumokra elhorgonyozva készül el a műfogsor. ezáltal precízebben és pontosabban tud a pótlás rögzülni a pácens szájába, kellemesebb viselést eredményezve.